اصول صحیح تعویض دنده

رانندگی اصولی با خودرو و تعویض دنده صحیح، علاوه‌ بر یک تجربه بسیار هیجان‌ انگیز و فوق‌ العاده، می‌ تواند کیفیت و سلامت خودرو را نیز تضمین کند. تسلط بر هنر تعویض دنده، نیازمند تمرین و صبر بالا بوده و آگاهی از اصول آن در شرایط متفاوت رانندگی، می‌ تواند آسیب بسیار کمتری را به تجهیزات و قطعات خودرو وارد کند. در واقع تعویض دنده در حین رانندگی، از جمله بزرگ‌ ترین چالش‌ هایی است که بسیاری از رانندگان به ویژه تازه‌ واردان با آن مواجه هستند و با انجام درست آن می‌ توانند علاوه‌ بر کنترل بهتر خودرو، به گیربکس خودرو نیز آسیب کمتری را وارد کنند. زیرا تعویض دنده با عملکرد گیربکس، رابطه مستقیمی داشته و هرچه دنده کشی در حین رانندگی با رعایت اصول و رعایت نکات انجام شود، بنابراین گیربکس نیز نیاز به تعمیر و یا نگهداری کمتری خواهد داشت.

در این مقاله قصد داریم تا با اصول صحیح و نکات موجود در تعویض دنده آشنا شده و آن‌ ها را به‌ طور کامل مورد بررسی قرار دهیم. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

کاربرد انواع دنده در خودرو

جهت معرفی انواع دنده و کاربرد آن ها در خودرو های دستی، می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

کاربرد دنده یک

دنده یک در خودرو، جهت استارت رانندگی از حالت ثابت به رانندگی آهسته است و به‌ طور معمول نیز در تقاطع‌ ها و ترافیک‌ ها استفاده می‌ شود.

کاربرد دنده دوم

این دنده به‌ طور معمول برای حرکت به سمت پایین در شیب ها و جهت شتاب‌ گیری پس‌ از دنده یک استفاده می‌ شود. این دنده برای رانندگی در خیابان‌ های شلوغ و دارای ترافیک‌ های کند نسبت به دنده یک جهت آسیب نرساندن به خودرو در نظر گرفته می‌ شود.

کاربرد دنده سوم

دنده سوم در خودرو، بسیار پر قدرت‌ تر از دنده دو بوده و برای رانندگی در آزادراه‌ های شلوغ و یا خیابان‌ های خلوت استفاده می‌ شود. این دنده دارای سرعت متوسط بین ۴۰ تا ۶۰ کیلومتر بر ساعت است.

کاربرد دنده چهارم و پنجم

دنده چهارم در خودرو، در صورت افزایش سرعت بیش‌ از ۶۰ کیلومتر در ساعت استفاده می‌ شود و جهت افزایش سرعت برای بالاتر از ۸۰ کیلومتر بر ساعت نیز از دنده‌ ۵ به‌ کار می‌ رود.

کاربرد دنده عقب

این دنده برای حرکت رو به عقب در خودرو استفاده می‌ شود و عملکرد حرکت چرخ‌ های جلو را معکوس می‌ نماید.

امداد خودرو مشهد

اصول صحیح تعویض دنده

از جمله نکات بسیار مهم در اصول صحیح تعویض دنده در خودرو، می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

فشار دادن کامل کلاچ قبل‌ از اقدام به تعویض دنده

یکی از نکات بسیار مهم در تعویض اصولی دنده، فشردن کلاچ توسط پای چپ پس‌ از استارت خودرو و اقدام برای شروع به رانندگی است. برای انجام این کار ابتدا پای چپ خود را بر روی پدال کلاچ تا آخر فشار داده و پس‌ از قرار دادن دنده در حالت یک، پای راست خود را به‌ آرامی بر روی پدال گاز فشار و از سمت دیگر به‌ آرامی پای چپ خود را از روی پدال کلاچ رها کرده تا زمانی‌ که خودرو به‌آرامی شروع به حرکت نماید.

تعویض دنده اصولی در هنگام شتاب گیری

زمانی‌ که سرعت شما در حین رانندگی با خودرو افزایش می‌ یابد، بنابراین باید دنده را تغییر داده تا دور موتور را در محدوده بهینه خود نگه دارید. در هنگام رانندگی عادی، اگر شمارشگر بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دور در دقیقه برسد، این به‌ معنای تعویض دنده بوده و بنابراین با توجه به حالت دهنده خود و افزایش سرعت، جهت جلوگیری از آسیب به گیربکس باید سریعاً اقدام به تعویض دنده نمایید.

توجه به کم کردن دنده در دور پایین

یکی دیگر از نکات بسیار مهم در هنگام تعویض دنده و عدم آسیب به گیربکس و سایر تجهیزات خودرو، کم کردن حالت دنده در هنگام ترمز و توقف خودرو است. به‌ عنوان مثال زمانی‌ که با دنده در حالت سه در حرکت هستید، برای کاهش سرعت و توقف، ابتدا باید دنده را به حالت دو تعویض کرده و برای توقف کامل و رسیدن دور موتور به زیر ۱۰۰۰ نیز، دنده را به یک تعویض و پس از ترمز کامل به حالت خلاص درآورید.

تعویض صحیح دنده در دور موتور بالا

اگر در دور موتور بسیار بالا در حال رانندگی هستید و سهواً افزایش دنده را اشتباهی با دنده کم انجام دهید، دنده صدایی شبیه به خورد شدگی از خود تولید کرده و آسیب بسیار جدی به گیربکس خودرو وارد خواهد شد. بنابراین در هنگام تعویض دنده در سرعت بسیار بالا، پای خود را به‌ طور کامل بر روی پدال کلاچ فشرده و دنده را با رعایت اصول و به آرامی جهت افزایش سرعت تعویض نمایید.


اینجا بخوانید: علت جا نرفتن دنده خودرو یا سخت جا رفتن آن

ارتباط تعویض دنده و گیربکس

گیربکس و دنده در خودرو، دارای رابطه مستقیمی با یکدیگر هستند و هر چه تعویض دنده را به‌ صورت اصولی و صحیح تری انجام دهید، آسیب و صدمه بسیار کمتری را به گیربکس خودرو وارد خواهید نمود. وظیفه اصلی گیربکس و یا جعبه دنده در خودرو، رعایت اعتدال میان نیرو و سرعت خودرو است و تعویض دنده سبک و یا سنگین در ماشین، بر نحوه عملکرد چرخ‌ دنده‌ ها و قطعات موجود در گیربکس بسیار تأثیرگذار می‌ باشد. بنابراین نحوه تعویض دنده در حین رانندگی، تأثیر مستقیمی بر نحوه عملکرد گیربکس داشته و هرچه تعویض دنده به‌ درستی انجام شود، بنابراین گیربکس نیز دارای عملکرد صحیح‌ تری خواهد بود.

در پایان

امداد خودرو آزمون در مشهد، از جمله شناخته‌ شده ترین و معتبرترین شرکت‌ های امداد خودرویی در شهر مشهد بوده و با بهره‌مندی از تعمیرکاران بسیار ماهر و مجرب خود، انواع خدمات پنچرگیری سیار، سوخت‌ رسانی سیار، یدک‌کش و کفی خودروبر، صافکاری، امداد باتری، تعمیر گیربکس اتومات، مکانیک سیار و غیره را به طور کاملاً حرفه‌ ای به رانندگان ارائه می‌ دهد. شما عزیزان می‌ توانید جهت بهره‌مندی از خدمات تعمیراتی این مجموعه، با امداد خودرو آزمون در مشهد تماس حاصل نموده و درخواست خود را جهت اعزام تعمیرکار ثبت نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *