عمر باتری ماشین

باتری ماشین یکی از مهمترین و اساسی ‌ترین قطعات خودرو است، که وظیفه آن تأمین انرژی مورد نیاز خودرو و پخش این نیرو بین اجزای مختلف اتومبیل می ‌باشد. در واقع میتوان گفت استارت خودرو و شروع به کار تمامی بخش‌ های آن وابسته به باتری ماشین بوده و بدون آن، خودرو بلااستفاده است.

باتری در قسمت جلویی ماشین و در کنار موتور نصب‌ شده و اجزای مختلفی را دارا می ‌باشد. این اجزا شامل درپوش باتری، صفحات مثبت و منفی، جعبه باتری، قطب ‌های مثبت و منفی، الکترولیت، صفحات عایق و نشانه مشخصات باتری است که هر کدام وظایف مهمی را برعهده دارند.

باتری خودرو با تبدیل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی، نیروی لازم را جهت روشن شدن موتور و فعال شدن بخش ‌های مختلف ماشین تهیه کرده و زمانی‌که موتور ماشین خاموش و یا در دور پایین است، امکان استفاده از چراغ ‌ها، رادیو، بالابر شیشه ‌ها و استفاده از تمامی قطعات برقی خودرو را فراهم می‌کند.

نگهداری اصولی از باتری ماشین سبب افزایش دوام عمر باتری ماشین و بهبود عملکرد آن به مدت طولانی می ‌شود. طول عمر باتری ماشین بین ۳ تا ۵ سال بوده که این آمار و ارقام درصورتی است که به بهترین نحو از باتری خودرو مراقبت کرده و به‌ موقع سرویس ‌های دوره ‌ای آن را انجام داد. ولی در کل عمر مفید باتری‌ های خودرو بین ۲ تا ۳ سال تخمین زده شده‌ است که باز هم این دوام عمر بستگی به شرایط نگهداری از باتری‌ دارد.

عوامل تأثیر گذار بر طول عمر باتری ماشین

از مهمترین عواملی که بر طول عمر باتری‌ ماشین تأثیر گذار است، نوع باتری مصرفی است. باتری ‌ها دارای دو نوع باتری‌ های اسیدی یا غیر اسیدی و باتری‌ های اتمی می ‌باشند.

باتری‌ های اتمی نسبت‌ به باتری ‌های اسیدی دارای طول عمر بیشتری بوده و این باتری ‌ها نسبت‌ به باتری ‌های اسیدی مقاومت بیشتری در برابر خوردگی قطب ‌ها و اور شارژ دارند. ولی در صورت شارژ شدن به مدت طولانی از باتری‌ های اسیدی زودتر خراب می‌شوند.

برند و نوع شرکت تولیدی هم در کیفیت ساخت آن‌ها تأثیرگذار است، از این ‌رو می‌تواند عاملی برای تعیین میزان طول عمر باتری ها باشد. هر چقدر کیفیت باتری بالاتر باشد، بدون شک طول عمر آن و کارکرد باتری هم بیشتر می ‌شود. در مجموع باتری‌ های اتمی به‌ علت متمرکزتر بودن در عملکرد و کمتر سولفاته شدن و همچنین واکنش بهتر نسبت‌ به خواست‌ های قطعات برقی ماشین و چشمه ‌ای که در باتری ‌های اتمی وجود دارد و از سلامت باتری اطلاع می‌دهد، نسبت‌ به باتری ‌های اسیدی بیشتر عمر می‌کنند.

نقش لوازم برقی خودرو در عمر باتری‌ ها

تمامی لوازم و قطعات برقی خودرو انرژی و نیروی مورد نیاز خود را از باتری خودرو دریافت می‌ کنند و اگر یکی از این قطعات دچار آسیب و مشکل شود و نتواند عملکرد خوبی داشته باشد، در برق‌ رسانی خودرو اشکال ایجاد کرده و بر طول عمر باتری‌ تآثیر می‌ گذارد. جهت جلوگیری از این مشکلات، رانندگان لازم است به ‌طور کامل وضعیت کویل ها و کویل ‌های دوبل را چک کرده و از سلامت آن ‌ها اطمینان حاصل کنند.

همچنین آگاهی از سیستم برقی خودرو به‌خصوص بخش روشنایی، تمامی کابل‌ ها و چراغ ‌ها، چک دینام موتور و چک شمع و وایر و تعویض به‌ موقع آن ‌ها و انجام سرویس ‌های دوره ‌ای به‌ موقع در افزایش طول عمر باتری‌ ها بسیار تأثیرگذار می‌باشد.

شرایط رانندگی در افزایش طول عمر باتری

نحوه رانندگی با خودرو در طول عمر باتری ‌ها بسیار تأثیرگذار بوده و اینکه رانندگان چقدر با ماشین رانندگی کرده و چگونه از آن استفاده می کنند، در عمر باتری نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. یکی از این علل، وضعیت جاده‌ ای است که خودرو بر روی آن در حال‌ حرکت است. خاکی بودن جاده، شیب‌ و پستی‌ و بلندی جاده در عملکرد و عمر باتری تأثیرگذار بوده و هرچه جاده مسطح تر، صاف ‌تر و بدون چاله باشد، مصرف باتری هم بهینه ‌تر می‌ شود. تعداد استارت‌ های روزانه هم در این امر نقش داشته و همچنین رانندگی در خارج از شهر با سرعت بالا و رانندگی در داخل شهر و وجود ترافیک هم بی‌تأثیر نمی ‌باشد.

نحوه نگهداری از باتری ماشین

نحوه نگهداری و مراقبت از باتری ماشین (اتمی-اسیدی) بسیار حائز اهمیت است. در صورت بروز مشکل در هر یک از قطعات برقی خودرو، رانندگان می ‌بایست به‌ سرعت مشکل را برطرف کرده تا آسیبی به دیگر قطعات باتری و موتور ماشین وارد نشود. جهت نگهداری مفید از باتری ‌ها لازم است هفته ‌ای یک ‌بار باتری را چک کرده و از شل نبودن سر باتری ‌ها و محکم بودن جعبه محافظ باتری مطمئن شد. همچنین خودروی خود را در زمان بارش و سرما در مکان‌ های مسقف پارک کنید. در هنگام باتری به باتری کردن هم باید تمام اصول را رعایت کرده تا باتری سالم مانده و بتواند عمر بیشتری داشته باشد.

از دیگر عواملی که در افزایش طول عمر باتری خودرو اثر گذار می‌باشد، استفاده کمتر از کولر، سیستم صوتی خودرو، رانندگی استاندارد و جلوگیری از ترمز و گاز های ناگهانی، خاموش کردن تمامی چراغ ‌های ماشین بعد از توقف خودرو، خاموش کردن خودرو در ترافیک ‌های سنگین و به ‌آرامی رد شدن از پستی و بلندی ‌های جاده می باشد.

اما گاهی حتی با چک کردن مرتب باتری خودرو ممکن است در شرایطی بطور ناگهانی به خدمات امداد باتری در مشهد نیاز پیدا کنید. شرکت های امداد جاده ای صفر تا صد خدمات باتری به باتری، نصب و تعویض باتری در محل را ارائه می دهند.

عوامل کاهش طول عمر باتری

علاوه‌ بر فاکتور ها و کارهایی که جهت افزایش طول عمر باتری ‌ها وجود دارد، عواملی هم وجود دارند که عملکرد باتری ‌ها را کاهش داده و در مواردی منجر به تمام شدن طول عمر باتری و نیاز به تعویض آن می ‌شوند. از جمله این فاکتور ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برق دزدی ماشین

سیستم ‌های الکترونیکی برخی از خودرو ها برق دزدی می‌کنند که اگر این برق دزدی ‌ها برطرف نشود، عمر باتری به‌ زودی کاهش می‌یابد. برق دزدی به حالتی گفته می ‌شود که موتور و سیستم برقی همگی خاموش بوده و کارکردی ندارند، ولی از باتری خودرو انرژی مصرف می ‌شود.

  • شرایط رانندگی

علاوه‌ بر شرایط آب‌ و هوایی که سرد شدن بیش‌ از حد و گرمای بیش‌ از حد در کاهش طول عمر باتری ‌ها تأثیر می‌ گذارد، شرایط بد رانندگی هم در کاهش عمر باتری ‌ها مؤثر بوده و رانندگی همیشگی با سرعت زیاد، رانندگی در شرایط بد جاده ‌ای، ترمز و گاز های ناگهانی، استارت‌ های بیش‌از حد در طول روز و توقف بیش ‌از حد در مسیر های طولانی از عوامل کاهش طول عمر و آسیب‌رساندن به صفحات باتری است.

خوردگی پایانه ‌های باتری، اشکال در دینام ماشین و معیوب بودن آن، ایراد در شارژ باتری، اشتباهات رانندگان، شل شدن و یا پوسیدگی کابل ‌های باتری، همگی از عوامل کاهش طول عمر باتری ‌ها می ‌باشند.

زمان تعویض باتری خودرو

نشانه هایی وجود دارند که راننده را از به اتمام رسیدن عمر باتری آگاه می‌سازند، از جمله:

  • استشمام بوی بد

اگر در هنگام استارت و روشن کردن خودرو، بویی همچون بوی گوگرد و تخم ‌مرغ از سمت جلوی ماشین به مشامتان رسید، نشانه این است که عمر باتری تمام‌ شده و باتری نشت کرده و محفظه ‌ها و پایانه ‌های آن دچار آسیب شده‌ اند.

  • نحوه استارت خودرو

حتماً رانندگان حداقل برای یک‌ بار تجربه کرده‌ اند که خودروی آن ها  در هنگام روشن‌ کردن، استارت نخورده و یا بعد از چندین استارت پی‌ در پی ماشین به‌ سختی روشن می ‌شود که نشان ‌دهنده پایان عمر باتری است.

  • روشن‌ شدن چراغ چک موتور

روشن‌ شدن چراغ چک خودرو عوامل متعددی داشته ولی مهم‌ ترین علت آن باتری خودرو است. با چک کردن عوامل دیگری که نشان‌دهنده خرابی و کاهش عمر باتری است می‌توان مطمئن شد که عمر باتری به پایان رسیده‌ است و نیاز به تعویض دارد.

  • عملکرد ضعیف خودرو و کم‌ نور شدن و یا روشن نشدن چراغ ‌های جلو و عقب

زمانی پیش می‌آید که ماشین استارت خورده و روشن می ‌شود ولی خودرو به کندی حرکت کرده و مثل همیشه گاز نخورده و حرکت نمی کند. همچنین چراغ ‌های پشت آمپر و چراغ‌ های جلو و عقب ماشین ضعیف عمل کرده و سوسو می ‌زنند و یا اصلاً روشن نمی ‌شوند.

  • از کار افتادن سیستم برقی خودرو

که شامل ضبط، کولر، چراغ‌ های داخلی، بالابر شیشه، برف‌ پاک‌کن و… است که در صورت ضعیف بودن باتری به‌ درستی عمل نکرده و یا اصلا کار نمی‌کنند.

همه نکات گفته ‌شده به‌ اضافه پایان دوام باتری به مدت ۲ تا ۵ سال و گذشتن از عمر مفید آن، همگی نشان‌دهنده زمان تعویض باتری خودرو می ‌باشند. هر چه کیفیت باتری خریداری‌ شده بالاتر باشد و استفاده از آن اصولی تر بوده و به‌ موقع مشکلات و ایرادات مربوط به باتری خودرو برطرف شود، طول عمر آن هم بیشتر شده و عملکرد بهتری را در پی خواهد داشت.

امداد خودرو سیار آزمون در مشهد، تمامی خدمات امدادی از جمله باتری به باتری سیار را در تمامی نواحی مشهد انجام داده و تعمیرکارانی که در این مجموعه مشغول به کار می ‌باشند، همگی دوره‌ دیده، متخصص و با تجربه بوده و تمامی خدمات امدادی را اصولی و با رعایت استاندارد های تعریف‌ شده به انجام می ‌رسانند و این شرکت تمامی قطعات نو ارائه‌ شده در حین امداد و تمامی خدمات خود را تضمین می‌کند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان این مرکز در ارتباط باشید.

2 دیدگاه

  • عرض ادب
    حتی اگر باتری ماشین سالم باشه هم لازم است بعد از پایان عمر مفید که حدوداً 5 سال هست عوض بشه؟

    • سلام و وقت بخیر
      عمر باتری ماشین عموماً بین 2 تا 5 سال بوده و بعد از گذشت این مدت زمان حتی درصورت استفاده صحیح، باتری ضعیف شده و به اتمام می رسد در نتیجه حتماً نیاز به تعویض دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *