کامپیوتر خودرو

در زمان گذشته و پیش‌ از ثبت قوانین عدم انتشار گاز های گلخانه‌ ای، طراحی و ساخت موتور خودرو ها بدون ریز پردازنده انجام می‌ شد. اما بعد از تصویب قوانین انتشار و با سخت‌ گیری‌ های روز افزون در رابطه با طراحی موتور خودرو، مدل‌ های کنترل پیچیده ‌ای جهت تنظیم استاندارد مخلوط هوا و سوخت مورد نیاز بود تا بتواند مبدل کاتالیزوری مقدار زیادی از آلودگی را از اگزوز حذف نماید. یکی از پر کاربرد ترین قطعات فعالیت خودرو ها، کنترل موتور و یا واحد کنترل موتور به نام ECU است. ECU قدرتمند ترین کامپیوتر موجود در اکثر خودرو ها است و از کنترل حلقه بسته استفاده می‌ نماید. برای پاسخ به سؤال ECU چیست و چه وظیفه ای دارد در ادامه با ما همراه باشید.

قطعه ECU چیست؟

در تعریف ECU چیست و چه وظیفه ای دارد می‌ توان به زبان ساده بیان کرد که این قطعه در خودرو به‌ عنوان کامپیوتر و مغز اصلی خودرو ها شناخته‌ شده و اساساً تمامی تصمیم‌ های پیچیده را گرفته تا مطمئن شود که همه‌ چیز در خودرو در شرایط عالی کار می‌ کند. ECU مخفف Electronic Control Unit است و به این معنی است زمانی‌ که صحبت از پیشرانه می‌ شود، این قطعه همه‌ چیز را تحت کنترل قرار می‌ دهد. کامپیوتر خودرو دارای سنسور هایی در قسمت‌ های مختلف داخلی محفظه موتور بوده و توسط همین سنسور ها، به‌ طور مداوم در حال بررسی قطعات است. وظیفه این سنسور ها نیز، ارسال داده‌ ها و سایر اطلاعات مهم به واحد کنترل خودرو است و سپس بر اساس این اطلاعات،ECU  تصمیم می‌ گیرد که چه کاری را باید انجام دهد. بنابراین در تعریف کلی قطعه ECU در خودرو، می‌ توان گفت که این قطعه به‌ عنوان یک واحد کنترل الکترونیکی شناخته‌ شده و وظیفه اصلی آن ایجاد هماهنگی بین قسمت‌ های مختلف داخلی موتور است.

وظیفه‌  ECU چیست؟

در خودرو های اولیه، موتور خودرو ها بدون الکترونیک عمل کرده و به آن‌ ها اجازه نمی ‌داد که به درستی بتوانند شرایط کاری مختلف را با یکدیگر سازگار کنند. اما اکنون در خودرو های انژکتوری، واحد کنترل موتور می‌ تواند عواملی چون دما، هوا، دریچه گاز، میل‌ لنگ، میل بادامک، گاز های خروجی اگزوز و همچنین چرخش‌ ها و تمامی داده‌ ها را در تحت کنترل قرار داده و با یکدیگر هماهنگ کند. به‌ همین دلیل نیز واحد کنترل خودرو و یا ECU مسئولیت هماهنگی تمامی این عناصر را بر عهده دارد. همچنین قطعه کامپیوتر قادر است هر اتفاقی را که در موتور خارج از حالت طبیعی و استاندارد رخ دهد را کنترل و ثابت نگه‌ داشته و هر زمانی‌ که مشکلی برای خودرو به وجود آید، مکانیک کار ها می‌ توانند از طریق یک دستگاه تشخیص، به قطعه‌ کامپیوتر شده و اطلاعاتی که در آن ثبت‌ شده است را خوانده و متوجه شوند که چه اتفاقی برای موتور افتاده است.

کامپیوتر خودرو علاوه‌ بر تضمین عملکرد بهینه خودرو، می‌ تواند بازده انرژی را نیز افزایش دهد. به‌ عنوان مثال زمانی‌ که شما با خودرو در حال رانندگی هستید، ECU می‌ تواند تشخیص دهد که آیا خودرو دارای سوخت زیادی است یا خیر. بنابراین می‌ تواند در یک ثانیه تعادل را به‌ دقت تنظیم کرده، عملکرد و بهره‌ وری انرژی را بهبود بخشیده و در عین حال نیز انتشار گاز های گلخانه‌ ای را به کمترین سطح برساند.

از دیگر وظایف قطعه کامپیوتر نیز می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • نمایش تمامی ایراد های خودرو در اجزا و قطعات گوناگون آن توسط روشن شدن چراغ چک خودرو.
  • کنترل نمودن سرعت خودرو بر اساس استاندارد های تعیین‌ شده برای موتور.
  • تنظیم تمامی عملکرد های اجزای خودرو در مواقع حساس همچون باز شدن ایربگ در زمان تصادف با خودرو.
  • ایجاد امنیت در خودرو و جلوگیری از سرقت شدن خودرو در شرایط گوناگون.

رایج‌ ترین دلایل خرابی قطعه‌  ECU

قطعه ECU به‌ عنوان یکی از مهم‌ ترین قطعات در وسایل نقلیه مدرن امروزی محسوب شده و نیاز به توجه ویژه و نگهداری با کیفیت بالا خواهد داشت. زیرا وجود هر گونه ایراد و مشکلی در این قطعه، می‌ تواند منجر به طیف گسترده ‌ای از مشکلات در خودرو شده و رانندگی با آن را نا ایمن کند. دلایل بسیار زیادی سبب خرابی واحد کنترل موتور می‌ شوند که از جمله این دلایل می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • رطوبت و اکسیداسیون

یکی از مهم‌ ترین دلایلی که سبب خرابی کامپیوتر می‌ شود، اکسیداسیون این قطعه ناشی از وجود رطوبت است. رطوبت می‌ تواند از طریق سیم‌ کشی‌ ها وارد کامپیوتر خودرو شده و سبب ایجاد اکسیداسیون کند. وجود اکسیداسیون می‌ تواند پس‌ از ۵ تا ۱۰ سال استفاده از این قطعه رخ داده و علاوه‌ بر صدمه به ECU، می‌ تواند به کابل بین شیر برقی سوخت و دسته‌  ECU آسیب برساند. همچنین وجود رطوبت می‌ تواند سبب شکستگی در دسته سیم انژکتور و یا سنسور شده و در نهایت نیز موجب خرابی کامپیوتر شود.

  • خوردگی سیم‌ ها

از بین رفتن و آسیب به قاب باتری و خوردگی سیم ها نیز می‌ تواند از دیگر دلایل وجود مشکل در کامپیوتر خودرو باشد.

  • جدا نمودن کابل باتری در زمانی‌ که خودرو روشن می‌ باشد

یکی از استاندارد های تعیین‌ شده برای قطعه کامپیوتر، تحمل ولتاژ تا ۱۶ ولت است. همچنین ولتاژ متوسط تولید شده توسط دینام نیز ۱۴ ولت بوده و اگر بیشتر از این تولید شود، ممکن است در هنگام روشن بودن خودرو و جدا کردن کابل باتری، امکان سوختگی قطعه‌ ECU وجود داشته باشد.

همچنین اتصالی وایر شمع جهت کنترل جرقه زدن و دست‌ کاری پین های ECU نیز می‌ تواند سبب وجود مشکل در کامپیوتر خودرو شود.

سنسور های قطعه ECU

قطعه کامپیوتر در خودرو شامل سنسور های بسیار مختلفی است که با اجزا و قطعات گوناگون خودرو در ارتباط بوده و اطلاعات کافی را به کامپیوتر ارسال می‌ کنند. همچنین با پیشرفت تکنولوژی در طراحی خودرو ها، تعداد این سنسور ها نیز افزایش یافته است. اما به‌ طور کلی از اصلی‌ ترین آن‌ ها می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سنسور دور موتور
  • سنسور دمای هوا
  • سنسور فشار داخل
  • سنسور دریچه گاز
  • سنسور دمای آب
  • سنسور ضربه
  • سنسور اکسیژن
  • سنسور کیلومتر
  • سنسور فشار روغن هیدرولیک
  • سنسور سطح روغن موتور
  • سنسور موقعیت میل بادامک

محل قرارگیری قطعه‌ ECU در خودرو

به‌ طور کلی می‌ توان گفت که محل قرار گیری قطعه کامپیوتر در هر خودرو متفاوت بوده و به نوع خودرو و شرکت سازنده آن وابسته است. در برخی از خودرو ها قطعه ECU در داخل اتاق ماشین و در زیر قسمت داشبرد قرار داشته اما در اکثر خودرو ها، کامپیوتر در داخل محفظه موتور قرار می‌ گیرد.

نکات مهم در نگهداری از قطعه کامپیوتر

از جمله نکات مهم در نگهداری و حفظ قطعه‌ کامپیوتر می‌ توان به چند مورد زیر اشاره نمود:

  • کامپیوتر یکی از گران‌ قیمت‌ ترین قطعات به‌ کار رفته در ساخت خودرو بوده و به‌ همین دلیل بیمه کردن آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
  • شما می‌ توانید با استفاده از قفل، از ECU و قطعه کامپیوتر خود محافظت کرده و از سرقت آن جلوگیری نمایید.
  • وجود قطعه فابریک ECU در خودرو از اهمیت بالایی برخوردار است و به‌ همین دلیل در هنگام خرید اتومبیل دست‌ دوم، حتماً کامپیوتر آن را چک نمایید.
  • در صورت عدم تخصص جهت تعمیر خودرو، از دست زدن به سیستم الکترونیکی ECU و همچنین جدا نمودن کابل های باتری جداً خودداری نمایید.
  • به‌ هیچ‌ عنوان بر روی کامپیوتر خودرو، آب نریخته و از دست زدن و حرکت دادن آن از جایگاه خود جلوگیری نمایید.

پس از دریافت پاسخ سؤال ECU چیست و چه وظیفه ای دارد در صورت وجود هر گونه مشکل در قطعه کامپیوتر خودروی خود در جاده، می‌ توانید با شرکت امداد خودرو آزمون تماس گرفته و درخواست تعمیرکار نمایید.


اینجا بخوانید: نحوه ارائه خدمات امداد در محل امداد خودرو آزمون

در پایان

شرکت امداد خودرو آزمون واقع در استان خراسان، تمامی خدمات امدادی را به خودرو های در راه مانده ارائه داده و دارای تکنسین‌ ها و تعمیرکاران بسیار حرفه‌ای و متخصص است. از جمله خدمات این مجموعه می‌ توان به پنچرگیری سیار ، سوخت‌ رسانی سیار، تعویض باتری، استفاده از قطعات اورجینال، حمل خودرو توسط یدک کش و کفی خودروبر مشهد ، برطرف نمودن مشکلات برقی خودرو و غیره اشاره نمود.

شما می‌ توانید در صورت درخواست تکنسین، با شماره‌ های درج شده در سایت با این مجموعه تماس گرفته و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *